Thursday, March 27, 2008

BÜTÜN GİZLİ BİLGİLERİ BARINDIRAN YEGANE KİTAP

Tarot’u ve kökenini, neden öğrenilmesi ve kullanılması gerektiğini açıklayan en iyi makale kanımca aşağıdaki satırlardır. Edwin J. Nigg’in “Çingene Tarotu( Zigeuner Tarot)” adlı eserinin girişine şöyle başlıyor:

Court De Gebelin 1781’de yazdığı “ Monde Primitif” adlı kitabında şöyle diyor:

-“ Günümüzde, eski Mısır’daki o büyük kütüphane yangınından kurtulmuş ve içinde Mısırlıların bütün gizli bilgilerini barındıran bir kitabın birdenbire bulunduğunu ve yayıldığını bir düşünün. Ne büyük bir şaşkınlık doğar değil mi? Hemen herkes, bu sıra dışı eserde yazılı olan bilgilere ulaşmaya çalışırdı şüphesiz. Eğer ben size, bu tür bir kitabın hiçbir zaman kaybolmamış olduğunu ve Avrupa’da herkesin ellerinde dolaştığını söyleyecek olursam, çok şaşırır mısınız? Ama bence asıl şaşırtıcı olan, hiç kimsenin elindeki bu bilgelik dolu sembolik şekilleri yorumlamayı akıl edememiş ve kehanetleri hep “Eski Mısır’dan” beklemeyi alışkanlık haline getirmiş olmalarıdır. “

Gerçek şudur ki; “ Tarot” adlı bu Mısır eseri, tümüyle kaybolup, yok olmuş olan Eski Mısır uygarlığından günümüze kalan tek yapıttır.