Tuesday, January 23, 2007

Ferzan Özpetek den Satürn Dersleri- Saturno Contro

23.Şubatta gösterime girecek bu Ferzan Özpetek filmi, beni çok heyecanlandırıyor. ‘ Satürn Ters Gidince’

Özpetek Milanoda verdiği röportajda ve Stampa gazetesiyle yaptığı söyleşilerde ‘ Sanki birisinin burcu Satürn’ ün etkisinde kalmış gibi, ters açıda. Filmdeki kahramanların başına Satürn’ ün etkileri geliyor’ demiş.
Dikkat çekmeyi pek seven, Aslan burcu üyeleri sayesinde, Satürn’ ün kimliğinden ve etkilerinden epeyce haberiniz olmuştu.

Sevgili Ferzan Özpetek Satürn’ ün kimlik tanımlamalarına akılda kalıcı birini daha eklemiş, ‘ Satürn kurumuş dalları kesmeye yardımcı olur’ diyerek Astroloji ilgisini ve bilgisini filmine yansıtmış.
Ünlü ve önemli bir yönetmenin 6. filmini astroloji ışığı altında senaryolaştırması ve adını koyması astrolojinin fal bilgisi değil, hayat bilgisi rehberi olduğunun delillerinden biridir.

Ferzan Özpetek bu filmle Satürn’ ün insanların yaşamına etkilerini farklı açılardan irdelemiş. Satürn’ ün zorlayıcı, engelleyici etkilerini yaşamınızda görene dek inanmayabilirsiniz. Zodyak’ ın en katı, disiplinli öğretmenidir Satürn. Yaşamınızda etkili olmaya başladığında- yani burcunuzda yol almaya başladığında- hayatınızda engellerle dolu bir süreç başlar. Bir de başka gezegenlerle olumsuz açı altına girerse, aklınıza gelmeyen zorluklar başınıza gelir. Disiplin duygusunu aşılamak Satürn’ ün işidir. Satürn aynı zamanda olgunlaştıran gezegendir. 29-30 yaşındaki

Satürn devinimi ile olgunluğa adım atarsınız.

Bütün bu etkileri okuyarak öğrenemeyenler, Ferzan Özpetek’ in son filmi ‘ Satürn Ters Gidince- Saturno Contro’ da öğrenecekler. Bilinçli izleyici bekleyen filmde, astrolojiyi hiç bilmeyenler ve ‘ben astrolojiye inanmam’ demeyi akılcılık sayan cahiller çok sıkılacak.

FİLMİN KONUSU

Filmin, 40 yaşlarına gelen çiftlerin yol ayrımında yaşadıkları kararsızlığı ve birbirlerinden ayrılma korkusunu anlatacağını söyleyen Özpetek, açıkladı: "40 yaşları insanların tam olgunluk sürecine girdiği dönemdir. Ancak bazı takıntılar, çekinceler, kararsızlıklar da bu dönemde başlar...Bir tür hayatın kesiştiği, aynı zamanda da yol ayrımının başladığı dönemdir. Satürn gezegeni olgunluğu simgesi olduğu kadar geriye bakıp geçmişle hesaplaşma ve geleceğin hedeflenmesi açısından astrolojide önemliliğiyle bilinir. Bu yüzden filmin İngilizce adı Saturn Returns oldu..."

Görünen o ki astrolojinin bir bilim olduğuna inanan ve bu konuyu işleyen sanatçıların sayısı artacak. Sanatın her dalına astrolojinin rehberliği sızacak. Bu nedenle, bilginiz yoksa bile önyargı duymadan astrolojinin derin dünyasına biraz giriş yapmayı öğrenmelisiniz. Derinlik için yüksek matematik bilgisi ve zevk alabilmek gerekiyor. Yoksa boğulursunuz !

Özpetek’ in filmleri kadın oyuncularına büyük şanslar getirmiş her zaman. Margherita Buy ‘Cahil Periler’ le, Giovanna Mezzogiorno ‘Karşı Pencere’ ile, Barbra Bobuluova ‘ Kutsal Yürek’ le büyük çıkış yaptı ve ödüller aldılar.
Özpetek; oyuncularla deneme çekimi yapmadığını, gerekirse senaryoyu oyuncuya göre değiştirdiğini ifade ediyormuş. Ne dersiniz. Oyuncuları seçerken Doğum Haritalarına ( horoskoplarına) bakmıyor mu dur ? Bence astrolojiye bu kadar hakim bir dahi, mutlaka doğum haritalarını kontrol ediyordur. Özpetek filmde, Sezen Aksu'nun "Bitmemiş Tango" ve Nil Karaibrahimoğlu' nun "Pırlanta" adlı şarkılarını kullanmış. Filmde ayrıca Sophia Loren'in söylediği "Zoobe Zoobe Zoo" adlı şarkı da bulunuyormuş. Bilginize !